ROSA PISTOLA 16X9

Ryst hofterne hele vejen til Mexicos ghetto

05.07.2024Program

Natten til lørdag kan du komme med på en rejse til en underskov af futuristisk reggaeton. Den mexicanske DJ Rosa Pistola spiller en central rolle i udbredelsen og har sammensat nattens program. Vi mødte den kendte DJ et par dage den store fest på Apollo.

Af Marie Hvingelby, frivillig journalist i Roskilde Festivals Mediehus

Du skal have gemt dig under en sten, hvis din indre antenne ikke allerede har opfanget det pulserende signal fra reggaeton-lydene, der på få år er gået fra at være et fjernt begreb fra latinamerikanske egne til en indgroet del af vores fælles kultur og i festivalens program.

Uanset om du allerede har vredet din krop til de hede reggaeton-rytmer, eller om du er en reggaeton-rookie, er du inviteret med, når Apollo i aften omdannes til et rumskib, der tager dig med til den mexicanske ghetto.

Fra midnat og fire timer frem møder du tre DJs, der på hver deres måde spiller en aktiv rolle i udbredelsen af reggaeton og op til vores breddegrader. Øverst på programmet troner den colombianskfødte og Mexico-baserede Rosa Pistola, der har sammensat programmet og selv sætter punktum for festen, som først slutter, når solen er på vej op igen.

Få dage før denne særlige aften mødte vi netop Rosa Pistola for at høre, hvad vi skal vente os, og om hendes syn på reggaetons fremtrængning på blandt andet Roskilde Festival.

Men først får hun lov til at præsentere de to øvrige navne, hun selv har udpeget, Debit og Bclip:

Bclip og Debit er mennesker, der har en forståelse af, hvad latinamerikansk musik er, og som har et globalt syn på musik. De ved, hvordan de skal nærme sig disse super forskellige kulturer af mennesker, og de ved, hvordan de skal henvende sig til folk, der ikke rigtig ved, hvordan man skal danse, som vi gør. De gør deres lyd mere tiltalende for, hvad der sker på det sted, vi spiller – de er meget gode til at læse publikum,” fortæller Rosa Pistola.

Nye måder at bevæge festivalkroppen på

Og hun har også noteret sig, at Roskilde Festival – og du og mange andre på pladsen – har taget reggaeton til sig.

Jeg synes, det er rigtigt set, at Roskilde Festival bestræber sig på at give plads til nye lyde. Det er vigtigt at kunne tage på festival og finde forskellige rytmer og nye indtryk, og jeg tror også, det er vigtigt for publikum at finde nye måder at bevæge kroppen.”

På Apollo bliver du eksponeret for en verden af rytmer, tempi og subgenrer. Rosa Pistola glæder sig til at spille musik, der afspejler hendes kultur og miljø, og som både skubber til dine og hendes egne grænser som kunstner.

Og når din krop har fundet sig til rette med disse nye rytmer, kulminerer det hele i en eufori, garanterer Rosa Pistola:

Mine DJ-sets er som en historie, jeg fortæller. I løbet af aftenen vil du føle dig glad, en lille smule i konflikt og derefter ende på en meget glad, høj følelse. Og fordi alle ikke er vant til at høre den slags musik, jeg spiller, vil det være meget overraskende for dem at høre alle disse nye rytmer, som de ikke aner eksisterer. Det er det, der kommer til at gøre denne nat speciel.”